Hylleblomstsaft er saften over alle safter! Barna elsker den. Om du ikke har et eget tre i hagen, så er det sansynligvis noen trær i nærheten fulle av blomster.
Jeg serverer ofte hylleblomstsaft på voksenfester til de som ikke drikker hvitvin. Og lager du vannkefir, kan du prøve å smaksette den med hylleblomst, funker det også.
Hylleblomstsaft
Mange bruker sitronsyre i råsaft. Jeg pleier ikke det da jeg synes sitron funker godt nok. Når saften er ferdig er det viktig å fryse den ned så raskt som mulig.
Ca. 40 hylleblomster
3 økologiske sitroner
1 ½ liter vann
1 – ½ kg sukker
ev. 30 – 60 g sitronsyre
- Kok opp vann og ha i sukker og ev. sitronsyre.
- Legg hylleblomster sammen med to oppskårne sitroner i en liten balje eller stort fat.
- Skjær den tredje sitronen i båter og press safta over. Hell laken over karet.
- Ha på lokk og la det stå i kjøleskap i 4 – 6 dager. Sil saften og ha på flasker eller glass eller plastbeger og frys ned.
Jordbær med hylleblomst
1 kurv jordbær
1 ½ dl konsentrert hylleblomstsaft
1 ss honning eller lønnesirup
3 dl fløte
1 mørk sjokolade til pynt og litt frisk mynte
- Kjør 3/5 av jordbærene grovt i en blender sammen med 1 dl hyllelblomstsaft og 1 ss honning.
- Pisk krem. Legg jordbærblandingen på bunnen av et glass. Legg krem over og topp det hele med de resterende jordbærene.
- Ha over resten av saften og pynt med sjokolade og mynte.
Hylleblomstsorbet
Skall av en sitron
0,3 liter hylleblomstsaft
0,3 liter vatn
- Riv sitronskallet av sitronen, ikke få med det hvite.
- Bland saft med vann og ha i sitronskallet.
Kjør blandingen i ismaskin eller hell det i en metallbolle som du setter i frysen. Husk da å ta ut bollen etter en havltime og rør i blandingen med faffel. Gjenta hver halvtime til den er blitt stiv. - Denne smaker nydelig sammen med nyplukkede bær 🙂
Hylleblomsteddik
Denne eddikken er nydelig å bruke i dressinger, og prøv den gjerne på rå eller kokt fisk. Du kan også lage hylleblomsteddik ved å blande hylleblomstsaft med vanlig eddik til du får den så sterk som du ønsker den.
1/2 liter 6 prosent epleeddik
3 dl vann
3 dl økologisk rørsukker
20 blomsterklaser av hylleblomst
4 skiver økologisk sitron
- Kok opp eddik, sukker og vann og hell det over blomstene og skivet sitron.
- La trekke på kjøl i to dager. Sil væsken gjennom fint nett.
- Bruk de peneste blomstene til pynt.