Tid for granskudd

Mye godt å gratis, deriblant granskudd. Nå om dagen er de nyutsprungne, så du bør komme deg ut så fort som mulig for å lete etter de myke og lysegrønne granskuddene.

Granskudd kan brukes som smakstilsetning i mat i form av granskuddolje, granskuddeddik, granskuddsalt, hermetiserte granskudd og granskuddsirup. Som drikke kan du lage granskuddte og granskuddsaft. Snart kommer det også oppskrifter på granskuddpesto.

Granskuddte

Denne teen smaker godt kald også. Lag opp noen liter, og sett i kjøleskap. Herlig te for de minste også, og fin aktivitet i barnehagen.

IMG_8538

1 dl granskudd
5 dl vann
honning etter ønske
Sitronskiv

Slik gjør du:

  1. Legg granskuddene i vann dagen før, la de  ligge og trekke i vannet i minst 12 timer.
    Kok opp blandingen og sil av.
  2. Tilsett honning etter ønsker og en tynn skive sitron.

Granskuddsirup

Granskuddsirup en fantastisk smak på fruktsalater, kaker (prøv å ha litt på pavlovaen neste gang) grønn salat, i sauser og som søtning i kakao eller smoothie.

IMG_4263

5 dl granskudd
4 dl vann
2 dl rørsukker

Slik gjør du:

  1. Legg granskuddene i en kjele og hell på vann.
  2. Kok skuddene over middels varme i 20 – 25 minutter.
  3. Sil av væsken i en liten bolle og kast granskuddene.
  4. Ha væsken tilbake i kjelen og ha i rørsukker.
  5. Rør godt og la det koke over svak varme til det får en sirupaktig konsistens. Du vil se at væsken plutselig forandrer farge, fra å være brunaktig, til å bli rød og fin. Jo lenger den koker, jo mørkere blir den.
  6. Hell sirupen på rene glass. Spør en voksen om hjelp om du synes det er vanskelig. Det er fort gjort å brenne seg. Lar du sirupen stå i kjøleskapet, holder den seg i månedsvis.

Visste du at granskuddsirup sies å være godt for sår hals og hoste? Morsomt å gi i gave!

Tips:

Rens og skjær jordbærene i to. Ha dem i en skål og hell litt granskuddsirup over. Ha på pisket kremfløte, og du har en fantastisk god dessert! Prøv deg frem med andre bær og frukter også.

 

Syltede granskudd med honning

Granskudd i glass 2.jpg
2 dl granskudd

2 1/2  dl vann
1 ss salt
1/2 ss honning

  1. Slik gjør du: 
    Kok opp vann, salt og honning.
  2. Fyll et lite syltetøyglass med granskudd. Hell over laken og la det stå i ett minutt. Granskuddene er nå blitt så mye at det er plass til flere skudd.  Fyll på med enda flere grannskudd til glasset er fullt.
  3. La glasset stå til dagen etter. Da kan du helle av væsken og bruke granskuddene, eller sett glasset i kjøleskapet.

 

Pickles av granskudd

Hva med å smaksette svineribba med denne granskuddvarianten?

granskudd med kanel

500 g granskudd
5 dl vann
1 dl eddik
300 – 400 g sukker
1–2 stjerneanis
litt kanel

Slik gjør du:

  1. Kok opp vannet først, og la granskuddbitene trekke i det varme vannet i 4–5 minutter. Tørk dem på et kjøkkenhåndle. Det blir litt mindre smak av kvae (harpiks) hvis vannet er kokt opp først.
  2. Kok opp vann, eddik, sukker og krydder.
  3. Fyll granskuddene i et glass og hell over den kokende laken. Ha i flere granskudd om du får plass. Legg på lokk.
  4. Avkjøl. Oppbevar glasset kaldt og den vil holde seg en lang stund.

 

Granskuddeddik

granskkudd tre.jpg

For hver dl eddik trenger du 100 gram granskudd

Ha granskudd i et glass eller liten flaske og hell eddiken over. La eddiken stå i romtemperatur i 5-10 dager. Sil av granskuddene og hell eddiken over på en ny flaske eller nytt glass. La gjerne noen av granskuddene være igjen i eddiken som pynt.

Granskuddolje

Gir smakfulle i dressinger. Prøv den også til steking eller marinering av fisk og kjøtt.

Granskudd
En god, og ikke for sterk olivenolje

Slik gjør du:

  1. Bank granskuddene, bruk gjerne morter. Dytt ned så mange granskudd du får plass til i flasken og hell over med olje.
  2. Oljen bør stå i 3–5 uker før bruk.

 

Granskuddsalt

Granskudd i hånd

Skyll granskuddene og tørk dem forsiktig med tørkepapir.
Bland skuddene med salt og ha det i en krukke eller glass med lokk. La saltet få godgjøre seg i en til to uker før du fjerner skuddene. Saltet smaker mest når det er ferskt. Passer godt til vilt, graving og speking og til baks, for eksempel foccacia.

Fermentert granskudd

Jeg fermenterte granskudd i fjor, og kommer til å gjøre det i år også. De er litt skarpe i smaken, så du må gjerne fermentere granskudd med andre grønnsaker.

20 gram mineralsalt
200–400 g granskudd
2 cm ingefær
1 ts hel pepper
1 ts hele korinderfrø

Slik gjør du:

  1. Kok opp en liter vann og avkjøl. Rør ut saltet i vannet ha ingrediensene lagvis i ett glass, ca. 1 liter.
    Når glasset er fullt heller du over saltlaken til ca 2 cm fra kanten av glasset.
    Dytt innholdet godt ned langs sidene for å få ut alle eventuelle luftbobler. Dekk til glasset med klede og strikk og la det stå i romtemperatur i 5–8 dager.
  2. Sett glasset i kjøleskapet når det er ferdig fermentert.

Fakta:

De friske, lysegrønne skuddene inneholder eterisk olje og mye vitamin C. I folkemedisinen har granskudd vært brukt som et blodrensende, beroligende og styrkende middel. Saft eller urtete av granskudd er kjent for å være slimløsende ved kraftig hoste og luftveisinfeksjoner som forkjølelse, influensa og bronkitt, men ble også drukket mot mageplager. Du kan lese mer om dette på nettsiden Urtekilden, Norges største nettsted om urtemedisin

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s