Brenneslen er på sitt beste om dagen. De unge skuddene er fulle av god næring. Kun 100 gram brennelse dekker dagbehovet for vitamin C og jern (for menn) og halvparten av behovet for kalsium og folat. Ellers får du blant annet masse B-vitaminer, sink, fosfor, fiber og protein.
Brennesle er derfor blitt sett på som medisinplante da den har mange gode egenskaper. Brennesle hjelper kroppen å skille ut gørr og dritt, slaggprodukter fra stoffskiftet. Den stimulerer utskillese av urin, er god for fordøyelsen og reduserer sukkerinnholdet i blodet. Brennesle er med andre god godt for det meste! Gravide, mødre som ammer og andre som trenger å øke blodprosenten, kan med fordel spise brennesle som gir en rask virkning og som ikke gir forstoppelse som jerntablettene gir.
Brennesle kan tørkes og brukes som te eller tilsettes i mat som gryteretter, supper og stuinger hele året. Du kan også forvelle brenneslen, og fryse den ned til vinteren.
Tørket brennesle:
Du kan tørke brenneslen på et brett og sette det på et tørt sted, eller legge bladene på et stekebrett og la det stå i ovnen på 40 grader natten gjennom. Knus bladene og oppbevar de i tett glass.
Forvellet brennesle:
Kok opp vann, ha i brenneslen og la den koke i 1–2 minutter. Legg det over i isvann så det avkjøler seg raskt. La det renne av i et dørslag og pakk brenneslen inn i passelige porsjoner.
Gryterett
Hvis du har koker kraft av kjøttbein med kjøtt, kan du bruke kjøttet i denne retten. Jeg koker gryteretter mest på kylling, vilt- og/eller oksekraft. Men du kan også bruke kraft fra svin eller andre dyr.
1 løk
Smør eller olivenolje
ev. bacon for å få smak om du vil ha ekstra smak eller ikke har kraft
1 boks med hermetiske tomater
5 dl kraft
ca. 400 g grønne blader (brennesle, skvalderkål, grønnkål, kinakål…)
5–7 blader med ramsløk
kjøtt
salt og pepper
Slik gjør du:
- Finhakk løk og ha det i en kjele med litt smør eller olivenolje. Hvis du vil ha bacon eller annet kjøtt i retten, steker du det sammen med løken.
- Hell på med tomater og kraft. Kok opp. Om kjøttet bør koke lengre enn 30 minutter, koker du det til det er 30 minutter igjen.
- Skyll bladene og ha det i kjelen. La det koke i 20–30 minutter.
- Tilsett ferdigkokt kjøtt hvis du har det, og smak til med salt og pepper.
- Server gjerne med ris eller quinoa til, eller server som suppe.
Vil du vite mer om Brennesle? Rolf Hjelmstad har mye bra info om brennesle på bloggen sin.