Tid for ramsløk

Denne uken har jeg hatt to matkurs i samarbeid med NON DOS (naken vin). I Stavanger fikk vi oppleve Naturvernforbundets flotte nye lokaler ved Mosevannet, og i Haugesund koste vi oss på Marverket. Akkurat denne uken var også ramsløken klar for å plukke, i allefall enkelte lune steder på Karmøy. I utgangspunktet hadde jeg ikke tenkt å ha ramsløk med i programmet, men klarte ikke la være etter sanketuren. Ramsløken fikk derfor stor oppmerksomhet, den fikk plass i mange retter – til og med som smakstilsetning i leverpostei!

Ramsløk kalles ofte for Nordens hvitløk, og tåler som regel godt av de som ikke tåler hvitløk. Jeg som er så opptatt av god tarmhelse, må også nevne at ramsløk bidrar til god tarmhelse! Karbohydrater i løk lagres i form av fruktan som spaltes i tykktarmen. Fruktan bidrar til en oppblomstring av «snille» tarmbakterier på bekostning av «slemme», noe vi liker! La derfor ramsløken få større oppmerksomhet i ditt kjøkken og bli en god venn. Det beste av alt er at den er gratis!

Ramsløksmarinade

 

Marinaden er fin å fryse ned til senere bruk også. Smør marinaden på kjøtt som kylling, lam eller vilt, og bak i ovn. Den er også nydelig på kokte poteter, eller bare bland den sammen med litt rømme.

Mos ramsløkblande og tilsett olje til du har en passe tykk røre. Du kan tilsette litt salt om nødvendig, men det kan du også vente med til du vil bruke ramsløken.

Ramsløkpesto

Ramsløkpesto

Ca. 200 g ramsløk
2 dl hasselnøtter (ev. mandler eller valnøtter)
1-2 ts salt (smak deg frem)
4 dl olivenolje
saften av 1 lime eller ½ sitron

Slik gjør du:
Skyll ramsløken og la den trøke godt. Rist nøttene i en tørr panne. Ha nøttene i blender og mos dem. Tilsett ramsløk og resten av ingrediensene. Kjør til alt er godt blandet.

Tips: Bland denne pestoen med god rømme, og du har nydelig dressing. Nydelig godt til reker, egg og spekemat.

Ramsløksmør

100 g ramsløk
300 g mykt meierismør
l
itt saft av sitron

Slik gjør du:
Finhakk ramsløken eller mos den i en blender/hurtigmikser. Rør det sammen med det myke smøret og smak til med litt sitron om du vil.

IMG_5569

Potetsalat med ramsløk

Vask og kok poteter møre i saltet vann. Hell av vannet og damp potetene tørre. Finsnitt løk (vårløk, rødløk eller sjalottløk) og grovhakk ramsløken.
Riv litt parmesan eller annen ost og ha over. Ha i ramsløk og løk og smak til med salt og kvernet pepper. Tilsett olivenolje og ev. andre urter som persille, basilikum.

Rekesalat med ramsløk

Du kan erstatte rekene med rå fisk, stekt kylling eller spekemat.

Ca. 500 g. Reker
½ agurk
2 vårløk eller sjalottløk
saft av ½ sitron
en liten bukett ramsløk, ca. 30 g
1/2  ts.
salt
2–3 ss olivenolje

Slik gjør du:
Rens rekene. Skrell agurken og fjern det bløte i midten (spis det…). Skjær agurken i små terninger.
Skjær vårløken i tynne ringer og finhakk ramsløken.
Bland alt sammen i en skål og hell over olivenolje og saft fra sitron.
Smak til med salt.