Fyll barndommen med kraft

Foto: Thomas Mortveit

Da er babymatserien på Matkanalen i gang. I førset episode lager jeg en kraftdrikk. Her har dere oppskrift på den. Har barnet ditt ømfintlig mage, kan du finne noen tips her.

Denne drikken er god å gi når babyen trenger ekstra god næring. Den fungerer
også fint når barnet for eksempel er forkjølet og har lite matlyst. Jeg har møtt
mange mødre som er fortvilet over å ikke ha melk selv, eller for å ha mistet
morsmelken tidlig. Mange vegrer seg for å gi babyen industriprodusert morsmelkerstatning, og noen velger å lage hjemmelaget erstatning med blant annet
upasteurisert melk (rå melk) og kraft tilsatt fett av ulike slag. Mattilsynet anbefaler
ikke å gi upasteurisert melk til spedbarn, da de mener det er fare for EHEC
(Escherichia coli) smitte. Denne drikken er basert på god hjemmelaget kraft og
en variasjon av ulike fettstoffer av god kvalitet, men det er viktig å poengtere at
den ikke erstatter morsmelk. Hvis babyen ammes eller får morsmelkerstatning,
kan drikken gis fra babyen er 4 måneder.

Varm opp drikken skånsomt i vannbad (sett flasken i en kjele med vann som varmes  forsiktig opp), eller varm den forsiktig opp i ovnen. For å bevare næringsstoffene best mulig, bør ikke næringsdrikken varmes opp over 40 °C. Drikken vil trolig skille seg etter å ha stått i kjøleskapet en stund, men konsistensen blir fin når du varmer den opp
eller rister den når den har stått en stund i romtemperatur. Lager du store porsjoner
med næringsdrikk og fryser i porsjoner, vil fettet klumpe seg eller tykne.
Næringsdrikken er likevel fortsatt like god og næringsrik.

Fra 0 eller 4 måneder

8 dl hjemmelaget kraft
1 ts nøytral torskeleverolje
2 ts kaldpresset kokosolje
2 ss klarnet smør (side …)
ev. 1–2 dl aprikossaft (side …)

Slik gjør du:
Varm opp kraften til 40 °C.
Hvis du bruker gelatin og kokt vann (se tips):
Fyll en liten kjele med halvparten av vannet og varm opp på middels temperatur.
Tilsett gelatin og rør innimellom til pulveret er oppløst. Ta kjelen av
kokeplaten og tilsett resten av vannet slik at det avkjøles til omtrent fingertemperatur
(under 40 °C).
Rør inn kokos og torskeleverolje til det er godt oppløst. Oljen må ikke varmes
opp over 38 °C da det kan ødelegge omega 3-fettsyrene.
Ha alle ingrediensene i en bolle eller blender. Bruk en visp eller kjør maskinen
i noen få sekunder til alt er godt blandet. Ikke visp for lenge. Hard mekanisk
behandling kan forringe kvaliteten.
Steriliser glassbeholdere eller krukker og lokk i stekeovn eller kok dem i en
stor kjele. Hell den ferdige kraftdrikken i en stor eller flere små steriliserte
glassbeholdere eller krukker. Skru igjen korken eller sett på lokk.

  • Kraften kan erstattes med 4 ts økologisk gelatinpulver utblandet i 8 dl kokt
    og avkjølt vann.
  • Bruk gjerne Havfruene tran som inneholder D-vitamin.
  • Er babyen over 9 måneder, kan smøret erstattes med 4 ss økologisk fløte.
    Fløten er ikke så sterk for tarmen som kumelk, og den inneholder mer fett
    og mindre laktose og kasein.
  • Aprikossaft øker jerninnholdet i drikken og kan tilsettes fra babyen er 4
    måneder.

bz2b6192

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s