Gluten- og melkefri grøt

Det blir grøtservering på Matverket i morgen, og det blir litt forskjellig å velge i. Byggrøt med melk, havregrøt med kokosmelk og denne gluten- og melkefrie varianten skal også stå på bordet. Hvis du er grøtentusiast, anbefaler jeg boken GRØT. Der finner jeg mye inspirasjon 🙂

Nok til 4–5 voksne

2 dl glutenfri havre
1 dl hirse
1 dl quinoa eller bokhveteflak
5 dl vann
4 dl mandelmelk eller kokosmelk
1/2 ts salt
1 mango
1 dl pistasjnøtter
2 ss honning eller lønnesirup

Slik gjør du:

Hvis du husker det, så legg havre og  i bløt kvelden i forveien. Da blir grøten mildere for magen.
Skyll hirse og quinoa og ha det i en kjele sammen med havren.
Kok opp og la det småkoke i 8–10 minutter. Rør underveis og tilsett mandelmelk eller kokosmelk. Kok i enda 5 – 10 minutter.Tilsett salt og la det stå og svelle noen minutter mens du lager toppings.

På bilde er det mango og pistasjnøtter ristet i pannen med sitronhonning. Du kan også servere med annen frukt og andre nøtter.

Mandelmelk lager du slik:
Legg mandlene i bløt natten over, eller la de ligge en dag. Sil av vannet og mos mandlene med nytt vann (1 dl mandler og 3 deler vann) i en blender. Sil av.
Mandelmelet kan du tørke i ovnen og bruke som tipping over grøten.