Smør dere med tålmodighet

Det er gøy å lage sitt eget smør. Og ingen kan klage på at det å lage smør er vanskelig! Noen har opplevd å «lage smør» når de egentlig skulle piske krem, og pisket den for lenge. Her lager vi smør i et glass med lokk.

Gir ca. 100 g smør

2 ½ dl kremfløte eller seterrømme
ev. ½ ts havsalt eller andre smakstilsetninger

Slik gjør dere:

  1. Hell fløten i et glass og sett på lokket. Pass på at kun 1/3 av glasset fylles med kremfløte eller seterrømme.
  2. Rist til fløten eller rømmen har samlet seg i en klump. Det kan være litt slitsomt å riste glasset alene, så la det gjerne gå på omgang. I starten går det ganske sent, men plutselig samler fettstoffene i fløten eller rømmen seg og dere kan se at det klumper seg i glasset!
  3. Samle smørmassen i en skål og klem ut det som er igjen av væsken, som kalles kjernemelk (ligner på skummet melk). Kjernemelka kan dere bruke neste gang dere baker brød eller lager pannekaker.
  4. Dere kan godt legge smøret i et kjøkkenhåndkle og klemme ut resten av væsken.
  5. Tilsett salt hvis dere vil.
  6. Pakk inn smøret i matpapir eller ha det over på rene glass. Smøret holder seg i kjøleskapet i 1–2 uker.

MK - KJØKKENPATRULJEN EPISODE 7 - 4

Tips: Skal dere grille i sommer og får lyst på kryddersmør? Bland for eksempel finraspet sitronskall, hvitløk, ulike urter eller krydder i smøret.