Det er gøy å lage sitt eget smør. Og ingen kan klage på at det å lage smør er vanskelig! Noen har opplevd å «lage smør» når de egentlig skulle piske krem, og pisket den for lenge. Her lager vi smør i et glass med lokk.
Gir ca. 100 g smør
2 ½ dl kremfløte eller seterrømme
ev. ½ ts havsalt eller andre smakstilsetninger
Slik gjør dere:
- Hell fløten i et glass og sett på lokket. Pass på at kun 1/3 av glasset fylles med kremfløte eller seterrømme.
- Rist til fløten eller rømmen har samlet seg i en klump. Det kan være litt slitsomt å riste glasset alene, så la det gjerne gå på omgang. I starten går det ganske sent, men plutselig samler fettstoffene i fløten eller rømmen seg og dere kan se at det klumper seg i glasset!
- Samle smørmassen i en skål og klem ut det som er igjen av væsken, som kalles kjernemelk (ligner på skummet melk). Kjernemelka kan dere bruke neste gang dere baker brød eller lager pannekaker.
- Dere kan godt legge smøret i et kjøkkenhåndkle og klemme ut resten av væsken.
- Tilsett salt hvis dere vil.
- Pakk inn smøret i matpapir eller ha det over på rene glass. Smøret holder seg i kjøleskapet i 1–2 uker.
Tips: Skal dere grille i sommer og får lyst på kryddersmør? Bland for eksempel finraspet sitronskall, hvitløk, ulike urter eller krydder i smøret.