Om høsten er det tid for å fråtse i epler, plukk dem selv eller kjøp i butikken. Eplegrøt passer som dessert til både hverdag og fest. Morsomt og enkelt å lage. Bare prøv!
4 epler
3 dl eplemost
1 – 3 ss lønnesirup eller rørsukker
ev. 1/2 vaniljestang, kanel og/eller stjerneanis
1 ss potetmel + ½ dl vann
Slik gjør dere:
- Vask, skrell og del eplene i mindre båter eller terninger. Bruk en epledeler eller kniv. Fjern kjernehuset.
- Ha eplene i en kjele og tilsett eplemost, vaniljestang og ev. krydder. La det koke til eplene er møre og myke. Rør gjerne underveis så ikke eplene setter seg fast i bunn.
- Smak til med søtning som lønnesirup eller rørsukker.
- Rør potetmel ut i vann og hell det forsiktig i kjelen mens dere rører. Ønsker dere tykkere grøt, kan dere ha i mer potetmel. Kok så vidt opp på nytt, men ikke la grøten koke. Da blir det seig.
- Smak igjen og kjenn om grøten er søt nok. Ha i mer sukker om nødvendig.
- Fjern vaniljestangen og ev. andre krydder dere har hatt i.
- Server grøten med kremfløte og fløtemelk. Vaniljesaus eller vaniljeis smaker også supergodt sammen med eplegrøt! Og har dere melkeallergi, kan dere bruke havremelk, soyamelk eller andre erstatninger.
Vaniljesaus
1 egg
1 ss rørsukker
1 ss maisenna
3 dl H-melk
1/2 vaniljestang
2 dl kremfløte
Slik gjør dere:
Bland egg, rørsukker, maisenna og melk i en liten kjele. Del vaniljestangen i to og skrap ut vaniljefrøene. Ha både stang og frø i kjelen.
Kok opp under omrøring. Når sausen begynner å koke, er den ferdig.
Avkjøl.
Ha i kremfløte om dere vil, pisket eller som den er.