Trylle med blåbær

Blåbærgelé

Nok til 4 porsjoner.

Blå godsaker i dessertskålen som dere kan spise hver dag! Lag gjerne dobbel porsjon!

Mange gode grunner for å løpe ut i skogen og plukke blåbær:

  1. Det er gøy å være i naturen
  2. Blåbær er supergodt
  3. Bær i skogen er gratis
  4. Blåbær er supersunt
  5. Blåbær inneholder ingen sprøytemidler
  6. Du kan lage mye godt av blåbær

5 dl eplejuice
250 g blåbær (kan også bruke en pakke med fryste blåbær)
1 ss rørsukker

½ ts ekte vaniljesukker om du har

1 – 2 stilker med sitronmelisse
6 stk gelatinblad eller 6 ts gelantinpulver (blandes med 1 dl eplemost eller vann)

 

Slik gjør dere:

  1. Mål opp eplejuice og riktig mengde blåbær.
  2. Ha eplejuice, blåbær, rørsukker, vaniljesukker og sitronmelisse eller mynteblader hvis du har, i en kjele.
  3. Kok opp og la det småkoke i ca. 20 min.
  4. Hell alle sammen gjennom en sil og i en bolle. Da unngår du grumsete gelé med bløte blader.
  5. Bløtlegg gelatinplater i kaldt vann i minst 5 minutter, eller la gelantinpulveret svelle i 1 dl væske, eplemost eller vann.
  6. Bland gelatinen med saften i bollen, det som skal bli geleen.
  7. Hell saften over i en større serveringsbolle, eller fordel det i passende porsjonsglass. La det stå i kjøleskapet til det stivner, ca. 3 timer.
  8. Server geleen med hjemmelaget vaniljesaus eller stivpisket kremfløte.

 

1 ts gelantinpulver er like mye som en plate gelantinblad.

Viktig å vite om gelantin

  • Gelantin brukes til å få væske til å stivne, bli gelé.
  • Gelatinplater må bløtes opp i kaldt vann før bruk og gelantinpulver må eller svelle i 10 minutter før bruk.
  • Gelantin smelter i varm væske, men den må ikke kokes. Da stivner den ikke.

 

Tips:

Dere kan bruke andre bær enn blåbær i denne oppskriften. Og hvis dere ikke har bær, kan dere lage gelé av saft.

Råkrem

 

3 eggeplommer

2 ss sukker

½ ts ekte vaniljesukker eller frø fra ½ vaniljestang

2 ½ dl kremfløte

Slik gjør du

  1. Visp eggeplommer, sukker og vaniljesukker luftig og hvitt.
  2. Visp kremen i en bolle for seg.
  3. Rør den lettvispede kremen sammen med resten.
  4. Server med friske bær i en dyp tallerken.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s